Verschillende soorten dakbedekking voor platte daken

Een dak boven je hoofd hebben is wel zo prettig. Het is natuurlijk wel belangrijk dat dit dak in een goede staat van doen is. Schade aan je dak kan bijvoorbeeld voor lekkages zorgen. Als je over een plak dak beschikt en deze al wat ouder is kan het een goed idee zijn deze te laten renoveren. Over het algemeen wordt gezegd dat na circa 20 jaar het tijd is voor een nieuwe dakbedekking.

In dit artikel wordt ingegaan op de verschillende soorten dakbedekking waar je voor kunt kiezen als je een plat dak hebt. Je hebt de keuze uit bitumen, EPDM of PVC dakbedekking. Wie echt milieubewust is kan kiezen voor een groendak.

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is de meest voorkomende vorm van dakbedekking op platte daken in Nederland. Het staat ook wel bekend als dakleer of roofing. Het wordt gemaakt van een vloeistof die gebaseerd is op aardolie. Bitumen is een duurzaam materiaal. Deze dakbekking is eenvoudig om te plaatsen en is goed bestand tegen regen en andere weersinvloeden. Met een brander wordt de onderkant van de dakbedekking op het dak gemonteerd en vastgezet. Dit zorgt voor een stevige hechting. Met bitumen dakbedekking kun je er weer vele jaren tegenaan.

EPDM dakbedekking

Een ander duurzame materiaalkeuze is EPDM dakbedekking. Het is niet de goedkoopste keuze, maar brengt wel allerlei voordelen met zich mee. Dit synthetische rubber lijkt veel op bitumen. Het is een zeer elastisch materiaal, is niet gevoelig voor UV-straling en gaat erg lang mee (wel 40 tot 50 jaar). Een groot voordeel is tevens dat EPDM dakbedekking op maat gemaakt kan worden. Dit zorgt voor een aanzienlijk lagere kans op lekkages. Verder kun je over dit dak lopen en behoeft het geen onderhoud, in tegenstelling tot bitumen dakbedekking.

PVC dakbedekking

PVC dakbedekking is gemaakt van kunststof. In tegenstelling tot bitumen daken kan PVC zonder brander op het plat dak geplaatst worden. Verder geniet je met deze dakbedekking van dezelfde voordelen die bitumen dakbedekking ook biedt. PVC is ook in een witte variant te bestellen. Die variant kan beter tegen hogere temperaturen en UV-straling. Qua onderhoud dien je tweemaal per jaar vuil weg te halen. Daarmee worden lekkages voorkomen.

Milieubewust? Ga voor een groendak

Wie van groen houdt kan voor een groendak kiezen. Je plaatst dan mossen, grassen, struiken en zelfs bomen op je dag. Dit zorgt voor een veel langere levensduur van je dak (verlenging tot wel 40 jaar). De reden daarvoor is dat de onderlaag (de laag waarop het groen geplaatst wordt) niet kan worden aangetast door weeromstandigheden. Voor deze onderlaag kan EPDM en PVC dakbedekking gebruikt worden.

Dakbedekking laten leggen door een ervaren dakdekker

Je dak laten renoveren of plaatsen kun je door een dakdekkersbedrijf laten doen. Vraag bij meerdere bedrijven om een offerte, zodat je in staat bent deze te vergelijken. Mogelijke bedrijven om te benaderen zijn onder meer: