Tijd om de dakgoot schoon te maken?

Is je dakgoot verstopt, puilt deze uit van de blaadjes en andere zooi? Dan is het tijd om deze schoon te maken. Als je de dakgoot van je woning zelf wilt gaan schoonmaken kun je wellicht wat gebruiken maken van handige tips. In dit blogartikel nemen wij met je door hoe je jouw dakgoot snel en goed kunt schoonmaken.

De materialen

Misschien is het wel goed om te weten welke spullen je nodig hebt, voordat je begint. Het is aan te raden om een klein schepje ter handen te hebben, waarmee rotzooi uit de dakgoot geschept kan worden. Een emmer en natuurlijk een ladder is oo kwel zo handig. Over handig gesproken, handschoenen om je handen schoon te houden en een handbezem komen ook goed van pas. Mogelijk heeft de rommel voor een lekkage gezorgd. In dat geval heb je natuurlijk ook vervangende onderdelen nodig.

Aan de slag gaan

Met alle spullen verzameld is het tijd om aan de slag te gaan. Met de ladder kun je goed bij de dakgoot. Zorg dat je deze op een veilige en stabiele plek neerzet. Trek vervolgens je handschoenen aan en begin voorzichtig met het schepje en emmer de dakgoot leeg te scheppen. Compost kun je later eventueel gebruiken voor je tuin. Tip: plan periodiek een moment in om je dakgoot schoon te houden. Zo voorkom je ernstige verstoppingen.

Alles nog in orde?

Nu de dakgoot leeg is kun je deze gaan controleren op schade. Kijk goed of je scheurtjes of gaten ziet die wellicht voor lekkages kunnen zorgen. Misschien kom je nog andere problemen tegen, of mankeert er wat aan de aansluitingen. Als je kapotte onderdelen tegenkomt dien je deze zo snel als mogelijk te vervangen.

Tips om verstoppingen en andere problemen te voorkomen

Weet je hoe ze zeggen dat voorkomen beter is dan genezen? Dat is ook voor verstopte dakgoten het geval. Zorg daarom dat je deze eens in de zoveel tijd even goed schoonmaakt. Verder kun je ook een bladvanger plaatsen voor hemelwaterafvoer, of een bladafscheider plaatsen. Na afloop van het schoonmaken is het aan te raden om de dakgoot goed door te spoelen. Tot slot is het natuurlijk belangrijk om gereedschappen van hoge kwaliteit te gebruiken.

Hulp nodig? Schakel dan een dakwerker in

Als je geen tijd hebt of niet over de middelen beschikt om jouw dakgoot goed schoon te maken, kun je daarvoor een dakwerker inschakelen. Ideaal als het bijvoorbeeld om een bedrijfspand gaat. Vraag om een offerte bij een of meerdere van de volgende bedrijven!