Meer ruimte en licht in jouw slaapkamer

Op een dag word je wakker op je slaapkamer en denk je, ‘ik wil meer ruimte en licht op deze kamer hebben.’ En hoe zorg je daar beter voor dan met een dakkapel? Het laten bouwen van een dakkapel in je slaapkamer (of zolder, of werkkamer) zorgt voor een meerwaarde in de kamer. Deze kun je echter niet zomaar laten bouwen. Naast dat je goed naar je budget dient te kijken, moet je er onder omstandigheden ook een vergunning voor aanvragen bij de gemeente. Dit artikel laat zien waar je allemaal op moet letten.

Wat levert zo’n dakkapel je op?

Het laten bouwen van een dakkapel vraagt natuurlijk het een en ander van je. Naast dat het geld kost, gaat er ook extra tijd zitten in het onderhoud daarvan. Misschien stijgen je energiekosten er ook wat door. De voordelen van een dakkapel maken deze echter een waardevolle toevoeging voor je woning.

  • Extra ruimte
  • Meer mogelijkheden om extra frisse lucht de ruimte in te laten
  • Extra verlichting
  • Ziet er leuk uit van buiten
  • De ruimte wordt lichter
  • Plaatsing kost maar weinig tijd
  • Makkelijker naar buiten kijken

Lees je goed in met kooptips

Zorg dat je goed op de hoogte bent van je eisen voordat je offertes bij bedrijven gaat opvragen. Als je dit aan het bedrijf laat merken zullen ze beter hun best moeten doen een mooie offerte voor te leggen. Denk daarom goed na over wat je wil. Om welke afmetingen gaat het? Welk model dakkapel geniet je voorkeur? Wat is je budget? Van welk materiaal moet de dakkapel gemaakt worden? Welke dakbedekking dient aangebracht te worden? Moet het gaan om een prefab (een kant en klare dakkapel) of een dakopbouw? Als je al deze punten aan het bedrijf kan voorleggen laat je zien goed te weten wat je wilt. Dat vergroot de kans op een aantrekkelijke offerte.

Verschillende modellen dakkapels

Wist je dat dat er vele verschillende modellen dakkapels zijn? In totaal kun je kiezen uit circa 30 verschillende mogelijkheden. Breedte, hoogte, vierkant of rond raam, driehoekvorming of rechthoekig, het is allemaal bespreekbaar. Dat geldt ook voor de indeling van de kozijnen. Zo is het mogelijk om voor 1 of meerdere draaikiepramen te gaan, eventueel samen met vaste ramen als daar de ruimte voor is.

Vergunning, wel of niet nodig?

Onder omstandigheden heb je een bouwvergunning nodig om de dakkapel te laten plaatsen. Je kunt gebruik maken van de vergunningscheck bij het Omgevingsloket om dit te controleren. Aan de vergunning zitten kosten verbonden. Soms kan de dakkapel vergunningsvrij geplaatst worden. Dat is bijvoorbeeld het geval als je deze aan de achterzijde van je woning wilt hebben. Over het algemeen geldt dat je je aan de regels van de gemeente dient te houden, wil je vergunningsvrij kunnen bouwen. Dit levert wel als voordeel op dat je de vergunning niet steeds hoeft laten verlengen, en je extra kosten bespaart.

Offertes opvragen bij dakwerkbedrijven

Als je alles voor jezelf op een rijtje hebt gezet kun je dakwerkbedrijven gaan benaderen en offertes vergelijken. Check ook even hun referenties om te zien wat de ervaringen van andere mensen met het bedrijf zijn. Enkele te benaderen bedrjiven zijn: