Duurzaam stroom opwekken met zonnepanelen

Duurzame energie is de toekomst. Door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen speel je hier alvast op in. Deze panelen wekken energie op door deze uit zonlicht te halen. Simpel gezegd zetten de zonnepanelen het zonlicht om in elektriciteit. Het is daarvoor niet eens nodig dat de zon volop schijnt. Ook op bewolkte dagen wordt gewoon electriciteit aangemaakt door de zonnepanelen. Gemiddeld genomen wordt circa 15 tot 20% van het zonlicht daadwerkelijk omgezet naar electriciteit.

Zowel goed voor het milieu als je portemonnee

Omdat de prijzen van zonnepanelen de laatste jaren sterk gedaald zijn, is het aanschaffen daarvan een mooie investering voor de toekomst. Op termijn bespaar je er flink mee. Na enkele jaren is de investering al terugverdiend en wordt deze echt financieel aantrekkelijk voor je. Daarnaast lever je ook een bijdrage aan een beter milieu. Zo besparen zonnepanelen in 2 of 3 jaar al meer CO2-uitstoot dan de uitstoot bij de productie daarvan. En de jaren daarna werkt het milieubesparende effect natuurlijk ook door.

Verschillende soorten zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Op het moment zijn de volgende soorten verkrijgbaar:

  • Monokristallijn
  • Polykristallijn
  • Dunne film

De eerste twee genoemde zijn gemaakt van kristallen (silicium om precies te zijn). Dit zijn de meest voorkomende zonnepanelen. Bij de monokristallijn liggen de kristallen eenzelfde richting op, bij de polykristallijn liggen deze door elkaar. De monokristallijn is weliswaar duurder, maar heeft ook een hoger rendement. Daarbij moet wel vermeld worden dat de verschillen met de polykristallijn kleiner en kleiner aan het worden zijn. Dunne film zonnepanelen komen minder vaak voor. Deze hebben ook een lager rendement, maar zijn ook weer een stuk goedkoper.

De kosten van een zonnepaneel kopen

Nu is het juiste moment om zonnepanelen aan te schaffen. Als je de prijzen met enkele jaren terugvergelijkt is een flinke daling te zien. Hoeveel het laten plaatsen van de zonnepanelen je in totaal kost hangt van diverse dingen af. Naturlijk is het aantal panelen dat geplaatst wordt een factor, en het oppervlak van je dak. Ook de hoeveelheid energie die je dagelijks gebruikt weegt mee. Verder heb je een omvormer nodig. Deze is noodzakelijk om de energie uit het zonlicht daadwerkelijk naar elektriciteit om te zetten die thuis gebruikt kan worden. Neem voor meer informatie contact op met een bedrijf dat gespecialiseerd is in zonnepanelen, zoals @Energy Group.

Laten plaatsen door een installateur of dakwerker

Het laten plaatsen van de zonnepanelen op je dak kan verzorgd worden door een installatiebedrijf dakwerkbedrijf. Vraag bij diverse bedrijven om scherpe offertes, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken. Je kunt hiervoor onder meer de volgende bedrijven benaderen: